dinsdag 10 juni 2008

Begroting leger VS naar recordhoogte in 2007

De regering van de Verenigde Staten heeft vorig jaar 547 miljard dollar (345 miljard euro) uitgegeven aan defensie. Dit is het hoogste budget sinds de Tweede Wereldoorlog.

Dit is maandag gemeld door het Stockhom Internationaal Instituut voor Vredesonderzoek (Sipri) dat jaarlijks verslag uitbrengt van de uitgaven voor militaire apparaten in de wereld.

Wereldwijd werd er 1.339 miljard dollar uitgegeven aan legers. Dit is 6 procent meer dan in 2006. 45 procent van het totaalbedrag werd besteed door de Verenigde Staten.

In de top vijf staan verder Groot-Brittanniƫ, China, Frankrijk en Japan. Hun militaire uitgaven kwamen niet boven de vijf procent van het totaalbedrag.

De Verenigde Staten hebben het voortouw in twee oorlogen. Dit zijn de oorlog in Afghanistan, die in 2001 begon, en de oorlog in Irak, die in 2003 begon. Beide oorlogen werden in gang gezet door een coalitie die door Amerika wordt geleid.

Vorig jaar bleek uit een rapport van de Democraten dat de kosten van de oorlogen voor de VS, met het jaar 2008 inbegrepen dubbel zoveel kosten als officieel werd gezegd wordt door de regering Bush.

Zie ook:
Kosten oorlogen verdubbeld voor VS

Geen opmerkingen: